Introducció: El bruxisme és una condició comuna però subestimada que afecta milions de persones arreu del món. Sovint associat simplement amb el reixit de dents durant el son, el bruxisme pot tenir conseqüències més greus del que la majoria de la gent imagina. En aquest article, explorarem els diferents problemes que el bruxisme pot causar i com poden afectar la nostra salut i benestar general.

1. Dany dental: El reixit constant dels dents pot causar desgast a l’esmalt dental, la qual cosa eventualment pot portar a problemes com la sensibilitat dental, fractures o fins i tot la pèrdua de dents. Aquest dany no només afecta l’estètica dental, sinó que també pot resultar costós i dolorós de reparar.

2. Dolor facial i mandibular: El bruxisme pot tensionar els músculs de la mandíbula i la cara, la qual cosa pot provocar mal de cap, dolors facials crònics i fins i tot trastorns temporomandibulars (TMJ). Aquestes condicions poden interferir significativament en la qualitat de vida i requerir tractament mèdic o teràpia física per alleujar el malestar.

3. Trastorns del son: El bruxisme està estretament relacionat amb els trastorns del son, com l’apnea del son i els roncs. El reixit de dents pot interrompre el son tant per a l’afectat com per als membres del seu domicili, la qual cosa pot provocar fatiga crònica, son diürna i altres problemes de salut relacionats amb el son.

4. Estrès i ansietat: Sovint, el bruxisme està associat amb l’estrès i l’ansietat. Moltes persones apreten o reixen els dents de forma inconscient com a resposta a l’estrès emocional o a la tensió acumulada. Abordar les causes subjacents de l’estrès i l’ansietat pot ajudar a reduir el bruxisme i millorar la salut mental en general.

5. Problemes digestius: Els efectes del bruxisme poden estendre’s més enllà de la boca i la mandíbula, afectant fins i tot al sistema digestiu. La tensió constant en els músculs facials i mandibulars pot interferir amb la funció normal de mastegar i empassar, la qual cosa pot contribuir a problemes com la indigestió, el reflux àcid i altres trastorns gastrointestinals.

Conclusió: El bruxisme és més que un simple hàbit de reixar els dents; pot tenir un impacte significatiu en la salut i el benestar general. És important abordar aquesta condició no només per prevenir el dany dental, sinó també per mitigar els seus efectes en la salut física i mental. Una visita a  la consulta és el primer pas per trobar solucions efectives i millorar la qualitat de vida de qui pateix de bruxisme.